Topmenu

Een stap verder

Bij navulling van bestaande spouwmuren is de dikte van de isolatielaag beperkt tot de breedte van de aanwezige luchtspouw. Als een grotere isolatiedikte noodzakelijk is om de gewenste thermische prestatie te realiseren is dus een aanvullende na-isolatietechniek nodig dan het navullen van de spouw.

Eén van de mogelijkheden is het aanbrengen van een buitenisolatiesysteem op de bestaande gevel van een ongeïsoleerde spouwmuur. Het behouden van de bestaande luchtlaag houdt in dit geval echter risico’s in. In de winter kan immers koude buitenlucht circuleren in de spouw via bestaande openingen (bijvoorbeeld rondom ramen of ter plaatse van de dakrand) zodat de thermische prestatie van het buitenisolatiesysteem aanzienlijk vermindert.

Door het navullen van de spouw voorafgaand aan het aanbrengen van buitenisolatie wordt luchtcirculatie in de spouw verhinderd. De globale warmteweerstand van de spouwmuur met buitenisolatie wordt bovendien verhoogd met de warmteweerstand van het isolatieproduct in de spouw.